Kopya İçerik Nedir? Hangi İçerikler Kopya Olarak Kabul Edilir?
Bir içerik, herhangi bir web sitesindeki içerikle birebir ya da büyük oranda aynı ise; o içerik "kopya içerik" olarak nitelendirilir. Diğer bir ifadeyle, bir web sitesinde yer alan yazı, üzerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan; olduğu gibi başka bir sitede kullanılırsa "kopya" sayılır.
Bir yazının, "kopya içerik" sayılması için, ilgili yazının kopyala-yapıştır şeklinde paylaşılmış olmasına gerek yoktur. Yazının üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan; yani özgünleştirilmeden, cümlelerin olduğu gibi aktarılması, ilgili yazının "kopya" olarak kabul edilmesi için yeterlidir.
Yine aynı şekilde, bir konu üzerine farklı sitelerden cümleler alıntılayarak paylaşmak da kopya içerik sayılmaktadır.
Kopya/Özgünlük Kontrolü Nasıl Yapılır?
Bir içeriğin özgünlük kontrolü için en basit, ücretsiz ve herkesin kullanabileceği yöntem olarak Google'da tarama yapılabilir.
İlgili yazının tamamı ya da bölümleri veya cümleleri kopyalanarak Google'a yapıştırılır ve aratılır.
Arama sonucunda, içerik kopya ise, kopyalanan metnin yer aldığı site; sayfanın üst sıralarında, kopya cümleler siyahla vurgulanmış şekilde karşımıza çıkar:

Önemli: Telefondan özgünlük kontrolü yap yapmak istenildiği takdirde, arama sonrası sayfanın sağ üst köşesinde yer alan üç nokta işaretine tıklayarak; "Masaüstü sitesi" seçeneğini işaretleyip, bu şekilde özgünlük taraması yapmanızı tavsiye ederim.
Hangi içerikler/Cevaplar Kopya Sayılmaz?
Değiştirilemez içerikler "alıntı" olarak belirtildikleri ya da çerçeve içerisine alındıkları müddetçe; aynı zamanda özgün içerikten daha uzun olmadıkları müddetçe kopya sayılmazlar.
Değiştirilmez içerikler:
- Yasa ve kanun kapsamında yer alan hüküm ve maddeler
- Dualar, ayetler, mealler vd.
- Terimler
- Sayısal ve istatistiksel veriler
Cevap/İçerik Nasıl Özgünleştirilir? Hangi Yazılar Özgün Olarak Kabul Edilir?
Bir cevap ya da yazı hazırlarken elbette farklı kaynak ya da kaynaklardan yararlanılabilir. Ve tabi ki konuyla bağlantılı olarak benzer kelime ya da cümlelerin kullanılması kaçınılmazdır. Ancak özgün bir cevap ya da yazı hazırlamak için bazı hususlara da dikkat etmek ve yazıyı olabildiğince kopya niteliğinden uzaklaştırmak gerekir.
Aslında, bir cevabı ya da bir yazıyı özgünleştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Bunun için;
- Kaynak metindeki cümleleri, anlam bozukluğu olmayacak şekilde, benzer ifadelerle yeniden düzenleyebilirsiniz.
- Eş anlamlı kelimeler kullanabilirsiniz.
- Anlam bütünlüğü bozulmayacak biçimde, cümle kalıplarını kendi cümlelerinizle baştan oluşturabilirsiniz.
Örnek
Kopya sayılacak cümle:
Holger Badstuber defans mevkiinde görev yapan Alman futbolcudur.

Özgün cümle:
Alman asıllı futbolcu olan Holger Badstuber, Stuttgart takımında defans oyuncusudur.

SorHadi ve Özgünlük
Bilindiği üzere SorHadi, özgünlüğü prensip edinmiş sosyal bilgi platformu olarak, kopya kullanılmaması gerektiği kuralını esas alır. Bu sayede haksız kazancın önüne geçilerek; emek veren her üyenin daimi olarak kazanması sağlanmaktadır.
Bu kapsamda, yazısında %30 oranından daha fazla kopya cümle bulunduğu tespit edilen cevaplar silinir.
Şüpheli içerikleri Google'da tarattığınızda, kopya olarak tespit ettiyseniz, kopya linki ile birlikte işaret butonu yoluyla yönetime bildirerek haksız kazancın önüne geçilmesine yardımcı olabilirsiniz.
Site içerisindeki kopya/geçiştirici/yanlış cevapları tespit ederek bildir butonuna tıklayarak yönetime bildirmelidir. Doğru bildirilen soru ve cevaplar değerlendirilerek silinmekte ve size ücret kazandırmaktadır.
İyi günler ve emek verildiği ölçüde iyi kazançlar. 🙂