Çocuk psikolojisini belirleyen temel faktörler nelerdir?
Çocukluğun hayatın en önemli dönemi olduğu su götürmez bir gerçektir. Çünkü çocukken yaşadığımız anıları hiç unutmayız ve çocukluk döneminde yaşanılan tatsız bir olayın ilerleyen zamanlarda travma olarak kalması durumu daha olasıdır. Bu yüzden çocuk yetiştirirken, hatta daha çocuk sahibi olmaya karar vermeden önce çocuk psikolojisi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi olup çocuğa ona göre bir yaklaşım sergilemeliyiz.
1. Anne - Baba Tutumu
İlk maddemiz doğal olarak anne ve babaların tutumu. Çünkü çocukluk döneminde en fazla vakit geçirdiğimiz yetişkinler onlar. Üzülerek söylemek istiyorum ki çoğu travmalarımızın sebebi de yanında en çok bulunduğumuz anne babalar. Eğer çocuğunuzun travma sebebi bir anne baba olmak istemiyorsanız çocuk yetiştirme ve çocuk psikolojisi hakkında bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.
Ebeveyn tutumlarının çocukları nasıl etkilediği hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz daha önce yazmış olduğum şu (https://sorhadi.net/blog/153789-ebeveyn-tutumlari-cocuklari-nasil-etkiler) makaleme göz atabilirsiniz.
Eger çocuk sahibi olma düşüncesi olan bir anne adayı iseniz daha özet ifadeler kullandığım şu (https://sorhadi.net/d/153536-cocuk-sahibi-olmak-isteyen-kadinlarin-dikkat-etmesi-gerekenler-nelerdir) yazımı da okuyabilirsiniz.

2. Akraba Çevresi
Toksik akrabalardan muzdarip olmayan yoktur diye düşünüyorum. Ne yazık ki bu insanlar sadece bizim değil çocuğumuzun da psikolojisini bozmak ile görevlendirilmiştir. Lütfen bu tarz insanlardan sadece biz uzak durmakla kalmayıp çocuğumuzu da uzak tutalım.

3. Akranlar
Özellikle çocuğun fiziksel görünümü ile alakalı bir sorunu varsa çocuk olduklarına hayret edilesi akranlar çocuğa zorbalık yaparak çocuğun psikolojisini kötü etkileyebiliyor.

4. Öğretmen Davranışı
Bir önceki maddede kullandığım çocuk olduğuna hayret edilesi tabirini şu an da öğretmenler için kullanıyorum. Gerçekten eğitimci olduğuna hayret edilesi öğretmenlerimiz yüzünden de bazen çocuğun psikolojisi olumsuz yönde etkilenebiliyor. Bazı sözde öğretmenler çocuğu arkadaşlarının önünde rencide ediyor veya şiddet uyguluyor. Bu durum da haliyle çocuğun ruhsal durumunu etkiliyor.

Çocuk psikolojisini belirleyen faktörleri çocuğun en çok vakit geçirdiği ve temasta bulunduğu kişiler üzerinden anlatmaya çalıştım. Umarım keyifle okumuş ve bilgilenmişsinizdir. Ruhsal olarak daha sağlıklı çocuklar yetiştirebilmeniz dileğiyle.

@Mecazi_bey