Hicri takvim;Peygamberimiz (s.a.v) ın hicreti ile başlar.Hesaplamalar aya goredir.Miladi takvim;Hz.isa (a.s) in doğumuyla başlar,güneşe göre ayarlanmıştır.
arif2019 Bildiğim kadariyla hicri takvim hz. Muhammed sav. efendimizin doğum günü baslangiç sayilmis miladi takvim ise hz isanin doğum günü baslangiç sayilmistir.
arif2019 Hicri Takvim Hz. Muhammed'in hicretini başlangıç olarak kabul eder,1 yıl 354 veya 355 gün olarak bilinir.Miladi Takvim ise Dünyanın Güneş etrafındaki dönüşünü esas alır.1 yıl 365 gün 6 saattir.
Hicri Takvim İslami değerler bağlamında 355 gün ve 12 kameri aydan oluşurken Miladi takvim 3. papa tarafından yaptırılan Dünya'nın Güneş'in etrafında dönüşünü baz alan 365 günü 1 yıl olarak kabul eden takvim.
Hicri Takvim başlangıç olarak Peygamber Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç edişini alır. Miladi Takvim ise Hz.İsa'nın doğumunu başlangıç sayar.
Miladi takvim Güneş yılını, Hicri takvim ise Ay yılını başlangıç olarak alır. Onun dışında Hicri takvim Hazreti Muhammed'in hicretini esas alırken, Miladi takvim Hazreti İsa'nın doğumunu esas alır. İki takvim arasında 11 gün fark vardır.
Hicri takvim ay yılını miladi takvim ise güneş yılını esas alır.Bu yüzden ikisi arasında 11 gün fark vardır.
Hicri takvimde bir yıl 355 gündür miladi takvimde 1 yıl 365 gün 6 saattir, dünyanın güneş etrafındaki dönüşü olan güneş yılı esas alınmıştır.
Hicri takvim Peygamber efendimizin Mekkeden Medineye göçünü referans alır. 1 yıl 355 gündür. Ay yılını gösterir. Miladi takvim ise Hz. İsa'nın doğumunu başlangıç kabul eder. Güneş esaslıdır. 1 yıl 365 gündür.