Oksijensiz solunum nedir ? Nasıl gerçekleşir ? Açıklayınız
diğer adı fermantasyondur. Oksijen bittiğinde, vücudumuzun molekülleri enerji üretir. Bunun sonucunda enerji üretir. Böylece oksijen kullanılmadan solunum oluşturulur.
Bu iskem vucudun kendisinin tepkime olarak olusturdugu bir solunum turudur adina permatasyon ile bilinir.bu islem vucuttaki molekuller birleserek tepkime olusturup enerji olustuarak bunu hemen demo edip yeteri kadar olusan enerji ilede oksijen olusturur vucut bu olusturdugu enerji yeteri kadardir. Bu islem oldukca memeliler kullanmaktadirlar.
Oksijensiz solunumu Aslında bazen bitkilerde yapmaktadır daha çok parazit canlıların işidir oksijensiz solunum . Oksijensiz solunumun oksijenli solunumdan farkı oksijen yokluğudur. Oksijenli solunum da oksijen varken oksijensiz solunum da oksijen yerine kimyasal enerji vardır desek yalan olmaz . Oksijenli solunum gündüzleri güneş ışığına ihtiyaç duyarken biz oksijensiz solunumda güneş ışığına ihtiyaç duymayız.
oksijensiz solunum fotosentezdir . fotosentez ise bitkilerin gündüz yaptığı karbondioksit olunumuna denir .
Bazı canlılar oksijenin olmadığı yerde yaşarlar ve oksijensiz de enerji üretebilirler.Bu canlılar glikozu sitoplazma tepkimeleri denilen tepkime zinciriyle belirli aşamaya kadar parçalarlar. Bu olay sırasında 2 ATP harcanıp 4 ATP elde edilir. 2 ATP net enerji üretiminin olduğu sürece oksijensiz solunum denir. Kolay gelsin.
Oksijensiz solunum, bazı canlıların enerji üretme şekline verilen isimdir. Adından da anlaşıldığı gibi ortam oksijensizdir.
Solunum iki cesittir oksijenli solunum ve oksijensiz solunum. Oksijenli solunum adenintrifosfatin en fazla oldugu solunumdur. Buda en fazla enerjinin verildigi solunum anlamina gelir. Oksijensiz daha az enerji verir.
Oksijensiz solunum fermantasyon olarak da bilinir etik alkol ve laktik asit fermantasyonu vardır. İnsan vücudunda laktik asit fermantasyonu kaslarda enerji elde etmek için gerçekleşen bi tepkimedir. Etik alkol fermantasyonu insan vücudunda gerçekleşmez.
Oksijensiz solunum nedir?
Besin moleküllerinin hücrede oksijen kullanılmadan daha küçük birimlere parçalanarak enerji elde edilmesine oksijensiz solunum denir.