Pallas kedisi (manul) nedir? Özellikleri nelerdir, nerede yaşarlar? Onlar için tehdit unsurları nelerdir?

Pallas kedisi nedir? Özellikleri nelerdir, nerede yaşarlar? Onlar için tehdit unsurları nelerdir?

">

pallas kedisi orta Asya’nın mera ve bozkırlarına uzanan kedi türüdür küçük kedilerdir. etobur olan bu kediler 3 kg ağırlığına kadar ulaşabilirler.

Pallas kedisi ; vahşi bir kedi türü olarak bilinir. Pallas kedisi Orta Asya 'da yaşayan çayırlık alanlarda bulunan kedi türüdür. Pallas kedisi normal ev kedileri türündedir. Pallas kedileri daha çok kalın görünürler çünkü tüyleri oldukça kalindır. Pallas kedilerinin son zamanlarda nesilleri tükenmekte. Avlanmaları ve öldürülmesi ile nesilleri tükenen kediler olarak İUCN tarafından soyları neredeyse tehdit altında kategorisine eklenmiştir.

Orta Asya’nın mera ve bozkırlarına yaşayan ufak bir kedi türüdür. Kilosu 3 kg ye kadar ulaşabilir. Boyu ise 57 cm ye kadar uzar. Tüyleri oldukça uzundur. Et obur bir kedidir. Gebelik süresi 76 gündür.

Pallas kedisi dünyanın her yerinde, zorlu ve sevimli bir yaban kedisidir, Orta Asya ve Avrasya’nın otlaklarında ve bozkırlarında yaşarlar. Yakın zamanda Asya’nın Altay Dağları’nda yaban hayatı koruma alanını alınmış düz yüzlü bir kedi türüdür.

Natüralist Peter Pallas’ın ismini almıştır. Alman doğa bilimci Peter Pallas, ilk olarak 1776 yılında bu uzun tüylü yaban kedisini tanımlamıştır. İsmini Peter Pallas tan alan bu kedi türününü diğer isimleri pallas’ın kedisi veya manul’dur. Peter Pallas bu yuvarlak yüzlü, uzun tüylü olan bu kedi türünü Pers kedisinin atası olduğunu teorisini ileri atmıştır. Fakat daha sonraları bu teorisinden dolayı yanılmış olduğu kabul edilir. Fakat daha sonra, kedinin bilimsel adı değiştirilmiştir ve Felis Manul için manul Otocolobus (çirkin kulaklı) konulmuştur.
Pallas’ın kedisinin arması, tam olarak onun tüylerinin güzelliğidir. Aynı türün diğer üyelerine göre daha uzun ve daha yoğun tüylü olan felis cinsinin, kışın bile ağır büyüyen tüyleri karnı üzerinde adeta astar şeklindedir.
allas’ın kedileri pusu avcılarıdır ve zamanlarının çoğunu küçük bir memeli olan pika, gerbils (çöl faresi), voles (tarla faresi), yabani tavşan, yer sincapları, kuşlar ve yavru sıçan gibi avları avlayarak geçirirler. Pika tipik olarak kedinin diyetinin yüzde 50’sinden fazlasını oluşturur.
Pallas’ın kedilerinin vahşi doğada altı yıla kadar yaşayabileceği tahmin edilmektedir, ancak avcılar ve diğer tehlikeler nedeniyle, ömrünün bu uzunluğun yarısı kadar olması muhtemeldir. Esaret altında, yaklaşık 12 yıl yaşadıkları bilinmektedir. 2002’de, Uluslararası Doğa Koruma Birliği, Pallas’ın kedisinin yakın tehditleri sınıflarını şu şekilde değerlendirmektedir. Pika ve dağ sıçan popülasyonlarını azaltmaya yönelik tarımsal faaliyetler, madencilik ve zehirlenme kampanyaları dâhil olmak üzere birçok faktör düşük sayılarına katkıda bulunmaktadır. Ayrıca kurtlar ve tilkiler için olan tuzaklarda ya da evcil köpekler tarafından öldürülürler.