7 yıl savaşları ne sebeple meydana gelmiştir? Hangi tarihler arasında yaşanmıştır?
Fransa ve Britanya arasında yapılmış olan ve her iki ülkenin de kaynaklarının tükenmesine yol açan, fransanın çoğu sömürgesini ingiltereye kaybetmesi ile sonuçlanan savaş.
etkileri günümüze dek uzanan ve günümüzdeki dünya politikasını şekillendirir. doğal olarak bu tanım tüm savaşlar için yapılabilir ama bu savaşın çok önemli iki sonucu vardır.
Birinci : Abd nin kurulması
İkincisi : Fransız devrimidir
">
_Yedi Yıl Savaşı nedenleri nelerdir?_
_Yedi Yıl Savaşı, 1756 ile 1763 yılları arasında gerçekleşen bir savaştır. İsminden de anlaşılabileceği üzere tam 7 sene boyunca devam etmiştir. Avrupalı Devletler arasında gerçekleşen bir savaş olarak tarih sahnesindeki yerini almıştır. Yedi Yıl Savaşı nedenleri şöyle sıralanabilir:_Avrupa’yı birbirine katan savaşlardan biridir. Avrupalı çoğu devlet, bu savaşla birbirine girmiştir.
7 yıl savaşları, 1756 ile 1763 yıllarında Avrupa devletleri arasında 7 yıl boyunca süren savaşlardır.
Avusturya Veraset savaşları Fransa ile Prusya’ nın üstünlüğü ile sona ermiştir ve sonucunda 1748 yılında Ekslaşapel Antlaşması imzalanmıştır. Fakat bu sonuç her iki tarafı da memnun etmediğinden taraflar aralarında tekrar savaş hazırlıkları başlamıştır. Avrupa kıtasında yeni saflaşmalar meydana gelmiştir. İngiltere ve Prusya arasında ittifak kurulmasının karşılığı olarak Fransa, Avusturya-Habsburglar ile ittifak kurmuştur. Böylelikle Almanya toprakları üzerinde, Avusturya ve Prusya arasındaki rekabet hız kazanmaya başlamıştır.
Savaşın en büyük nedenleri, İngiltere ve Fransa için sömürge yarışı, deniz üstünlüğü iken Avusturya ve Prusya için ise Orta Avrupa hegemonyası olmuştur.
Prusya kralı II. Friedrich ilk saldırıyı kendisi yaparak Avusturya’yı parçalamayı amaçlamıştır. II. Friedrich, 1756 tarihinde Saksonya’ nın merkezi Dresden’ e saldırarak kenti almıştır ve 6 Mayıs 1757 tarihinde Prag Çatışması’ nda Avusturya’ yı yenilgiye uğratmıştır. Bunun ardından İsveç ve Rusya, Doğu Prusya’ya saldırmıştır. Ruslar burada Prusya orduları karşısında çok belirgin bir başarı kazanmıştır. Öte yandan Fransa ise Silezya’ ya saldırmıştır. II. Friedrich bu saldırıyı başarı ile kazanmıştır. Fakat 21 Haziran 1758 tarihinde İngiliz ordusu, Fransız ordusunu bozguna uğratarak II. Friedrich’i bu bölgeden ordularını geri çekmek zorunda bırakmıştır. Ayrıca Prusya 12 Ağustos 1759 tarihinde Avusturya - Rusya birleşik ordusuna da enilmiştir. Bu yenilgi Prusya’nın sınırlı olan askeri olanaklarını da tüketmesine sebep olmuştur. II. Friedrich artık taarruz edecek askeri güce sahip değildir ve savunma yapabilmesi için İngiltere’nin mali desteğine güvenmektedir. II. Friedrich, Aralık 1762’de Çariçe Tsaritsa’ nın ölümünün ardından tahta II. Pedro’ nun geçmesiyle Rusya ile bir barış anlaşması yapmaya karar vermiştir. Bu kararın alınmasındaki en büyük etken, Prusya’ya düşmanca tutumlar beslemeyen II. Petro’ nun ta kendisidir. Ardından II. Petro’nun arabuluculuğu sayesinde İsveç ile barış imzalanmıştır. Rusya ve İsveç’in çekilmesiyle zayıflayan Fransız - Avusturya ittifakı, barış istemek zorunda kalmıştır.
Savaş sonunda savaşı kazanan taraflar İngiltere ve Prusya olmuştur. 10 Şubat 1763 tarihinde imzalanan Paris Antlaşması ve Huberttusburg Antlaşması ile kazanılan ve kaybedilen toprakların yeni sınırları çizilmiştir.
Yedi Yıl Savaşlarının Sonuçları
Fransa: Hem ekonomik açıdan hem de politik açıdan bir hayli zayıflamış ve Kuzey Amerika ve Hindistan’daki sömürgeleri İngiltere’ye geçmiştir. Bunun sonucunda Fransız ihtilalleri başlamıştır.
İngiltere: 1763 tarihinde imzalanan Paris Antlaşması ile geniş sömürgeler elde ederek sınırlarını oldukça genişletmiştir. Dünyanın en güçlü sömürge imparatorluğu haline gelerek “Üzerinde güneş batmayan imparatorluk” ünvanını almıştır. Bunların yanı sıra İngiltere savaşın yol açtığı ek mali yükleri sebebiyle Amerika’daki kolonilerine ağır vergiler koymuştur. Bu vergileri kabul etmeyen 13 koloni birleşerek İngiltere’ ye savaş açmıştır. Böylelikle Bağımsız Amerika’ nın kuruluş süreci de başlatılmıştır.
Prusya: 1763 tarihinde imzalanan Huberttusburg Antlaşması ile Silezya Prusya’ya bırakılmıştır ve Avrupa’nın en kuvvetli kara devleti haline gelmiştir. Güçlü bir Avrupa devleti haline gelen Prusya Dünya siyasetinde söz sahibi olmuştur.
ngiltere ve fransa arasında yapılan ve her iki ülkenin de kaynaklarının tükenmesine yol açan, fransanın çoğu sömürgesini ingiltereye kaybetmesi ile sonuçlanan savaş.
etkileri günümüze dek uzanan ve günümüzdeki dünya politikasını şekillendirir. doğal olarak bu tanım tüm savaşlar için yapılabilir ama bu savaşın çok önemli iki sonucu vardır.
dönemin kralları:
prusya: ii. friedrich
ingiltere: ii. george
fransa: lui
rusya: çariçe tsaritsa ve ii. petro
devamını okuyayım…
10.02.2008 23:22 ~ 11.02.2008 12:53 bi acili adana usta
bu savaşla avrupa’da sınırlar aynı kalmasına rağmen kolonilerde bazı değişiklikler olmuştur. bazı kelimesi biraz hafif kaçtı, zira savaşın sonunda fransa kolonilerinin çok büyük bir kısmını (hindistan’daki ve karayipler’deki kolonilerin yanı sıra kanada ve lousiana) ingiltere’ye bırakmak zorunda kaldı.
28.04.2011 23:08 hudavendigar gazi
savaş sırasında prusya kralı efsanevi general büyük frederik’tir. birkaç muharebede kendisinden çok daha kalabalık düşmanı yenmesine rağmen ruslar berlin’e kadar ilerlemiş, prusya’yı ve frederik’i bir mucize (çariçe elizabeth’in ölmesi ve yerine frederik hayranı peter’in iktidarı alması) kurtarmıştır. (bkz: brandenburg hanedanı mucizesi)
29.04.2011 00:06 servus equum videt
bu savaslarin prusya(almanya) icin en onemli sonuclari:
prusyanin 20 yildan kisa bir surede daginik topraklara sahip bir ulkeden buyuk devlet statusune yukselmesi ve almanlara 200 yil boyunca kurmay subay ve siyasi yoneticiler verecek olan elit bir toplulugun* bu savaslarda ugradiklari kayiplara karsilik ayricaliklar kazanmasidir.
28.09.2012 00:18 r7
günümüz siyasetinin evrilmesinde en önemli olay olan fransız ihtilali’nin, en önemli sebebi olması hasebiyle kelebek etkisi sonucu ucu bugün bize bile dokunabilen savaştır. tabi bu savaş götümüze yalnızca nasyonalizm, faşizm ve nasyonal sosyalizm hatta teorik olarak yakın bulmama rağmen sosyalizm( (bkz: joseph stalin)) olarak değil fransız’ların sırf ingiltere’ye ibnelik olsun diye amerikan bağımsızlık savaşında 13 amerikan kolonisine yardım edip, 1941 den beri dünyanın mütemadiyen ağzına sıçan a.b.d.'nin ortaya çıkmasına sebep olmasıyla da köküne kadar girmiştir.
şimdi bu yedi yıl savaşlarını da aynı çağdaki osmanlı yayılmacılığına bağlayıp ordan adem babaya kadar yürümek vardı ama çok yorgunum ben siz gidin.